Sunday, 16-12-2018, 15:07:25
Welcome Guest

Comet ISON C/2012 S1

Main » 2013 » March » 26 » Komeet C/2012 S1 (ISON)
11:00:59
Komeet C/2012 S1 (ISON)

Baan v.d. komeet ISON en de komeet L4

De baan van de komeet ISON 

Afbeelding is gemaakt met het programma "AstroGrav"

De komeet ISON belooft een groot astronomisch schouwspel te worden. Een gebeurtenis die hooguit eens in de honderd jaar waargenomen kan worden. De helderheid zou groter kunnen zijn dan alle kometen van de vorige eeuw. De helderste komeet was toen McNaught van 1965 en was in die tijd alleen te zien boven het zuidelijk halfrond.


(c) V. Nevski & A. Novichonok (ISON-Kislovodsk observatory)

Komeet ISON werd op 21 september 2012 met een 15,7-inch (40 cm) f/3 Santel telescoop ontdekt door twee Russische amateur astronomen Vitali Nevski en Artycom Novichonok. Deze telescoop, in de buurt van de plaats Kislovodsk (zuur water) is van International Scientific Optical Network (vandaar ISON).  De bewolking gooide die nacht van 20 op 21 september nogal wat roet in het eten. Pas tegen de ochtendschemering kregen ze nog een kans om wat opnames te maken in het gebied van Tweelingen en de Kreeft. Via het programma "CoLiTec" http://neoastrasoft.com/tag/colitec-clt/ die speciaal ontwikkeld is om asteroïden en kometen te kunnen detecteren, ontdekte Nevski een vrij helder object met een ongewoon langzame verplaatsing. Het kon eigenlijk alleen maar een object zijn, die buiten de baan van Jupiter kon liggen. De komeet bevond zich toen op een afstand van 939.857.000 km van de zon. Hulp werd daarna ingeroepen bij andere observatoria om naar dit object te gaan kijken. Waarnemers van NEOCP konden al snel melden, dat het een komeet moest zijn (AS03D20). Maik Meyer (Duitsland) heeft daarna veel berekeningen van zijn omloopbaan gemaakt. Deze publiceerde hij op de Yahoo Group "comets-ml". http://tech.groups.yahoo.com/group/comets-ml/ Men werd steeds meer enthousiaster toe men kon vaststellen, dat het perihelium op ongeveer 0,01 AU van de zon kwam te liggen. Later kon het Minor Planet Center bevestigen, met behulp van 54 posities, dat het perihelium datum 28.87 november zal zijn met een perihelium afstand van 0.012 AU. 

Vitali & Artycom

Links is Artyom en rechts is Vitali

In eerste instantie kreeg de komeet de aanduiding C/2012 S1. De komeet heeft zijn oorsprong liggen in de z.g. "Oort wolk”. Deze bevindt zich als een dikke schil met allemaal ijsklonten om de zon en is gelegen buiten ons planetenstelsel. Zijn oppervlakte zal dan ook een ongerepte structuur hebben.

Reinder J. Bouma (Netherlands) was de eerste die het vermoeden uitte, dat "ISON” wel eens de "Grote komeet van 1680 C/1680 V1” (of Kirch Comet of ook wel Newton Comet) zou kunnen zijn, daar zijn baan "enigszins vergelijkbaar" is met deze komeet (alleen het gedeelte dicht bij de zon). Berekeningen van Encke in 1818 van deze komeet van 1680, zijn echter niet nauwkeurig genoeg om dit te kunnen veronderstellen. Anderen hebben het vermoeden, dat het wel eens een brokstuk van de komeet van 1680 zou kunnen zijn. Ook opvallend is, dat men deze komeet al in een heel vroeg stadium heeft kunnen ontdekken en dat het een z.g. "sungrazers” (zonnescheerder) is.

De rode lijn is de baan van komeet ISON


Comet 1680

Het dichtst zal de komeet de zon naderen op 28 november tot op een afstand van 1,2 miljoen km.

De typische vorm van de baan van deze komeet doet denken aan een veiligheidsspeld. Een dergelijke baan is typerend voor veel kometen die hun oorsprong uit de "Oortwolk" hebben.

Het is te hopen, dat de komeet deze passage langs de zon, zal overleven en niet in meerdere stukken uit elkaar zal vallen en dan zo zijn helderheid zou kunnen gaan verliezen. Zijn staart kan door een zonnevlam verstoord worden. Zo'n zonnevlam kan vergezeld gaan met een coronale massa ejectie (plasmawolk). Het verstoren van de staart van de komeet geeft trouwens weer veel informatie aan onderzoekers.


De blauwe lijn is de baan van de komeet uit 1680

Het dichtst zal de komeet de Aarde naderen op 26 december op een afstand van 64 miljoen km.

Bijzonder is verder ook, dat de Aarde door het stof van de staart van de komeet zal gaan.

De komende maanden zal hij zich gaan verplaatsen door de asteroïdengordel.

De NASA is ook al geïnteresseerd in deze komeet en heeft de ruimtesonde "Deep Impact” , die gelanceerd in 2005 en al eens eerder drie andere kometen heeft "bezocht”, heeft met de "midden resolutie” camera al beelden gemaakt van de komeet gemaakt, gedurende 36 uur, tussen 17 en 18 januari 2013. Zie het YouTube filmpje Toen had de staart van de komeet al een lengte van 65.000 km en is dus ver voor de komst bij de zon al aan het groeien. Zowel de lengte van de staart als de helderheid zal de komende maanden spectaculair gaan toenemen. Men is tijdens dit onderzoek o.a. nieuwsgierig naar zijn rotatiesnelheid.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=pv7x1H1b9MA

Verder wordt er ruimte gecreëerd bij de Keck Observatory om waarnemingen aan de komeet te kunnen verrichten. Zie het bijgevoegd kaartje.

Men verwacht een groot visueel spektakel van deze komeet, die wel eens 10 keer helderder zou kunnen worden dan de planeet Venus, nu een van de helderste waarneembare objecten aan de hemel. Zelfs zou het kunnen gaan concurreren met de helderheid van volle Maan (magnitude -16). Men moet dan echter de komeet ( tijdens het perihelium, dichtst bijgelegen punt bij de zon) overdag, bij een heldere blauwe hemel, gaan zoeken in de buurt van de Zon. De visuele magnitude zou hoger dan -10 kunnen worden. Maar er zijn al een aantal lieden op internet, die grote twijfels hebben over de toekomstige helderheid van de komeet. http://www.space.com/20367-comet-ison-brightness-predictions.html

Aan het eind van de zomer van 2013 kan hij al door kleine telescopen en verrekijkers waargenomen worden. In oktober gaat hij vlak langs Mars.

De timing is verder ook bijzonder, omdat de passage van de komeet langs de zon op een moment is, dat de activiteit van de zon op zijn hoogst is van de 11-jarige zonnecyclus.  

De snelheid van de komeet is op dit moment ongeveer 72.000 km/u en deze zal toenemen tot 684.000 km/u op 28 november. De afmeting van de komeet is nog niet exact bekend, maar hij is zeker een paar km. groot.


Attachments: Image 1
Views: 24857 | Added by: necoma | Rating: 0.0/0
Total comments: 10
0 Spam
10 Silia_Cag  
Prompt me please, what to do in Peoria on Сhristmas day?

0 Spam
9 AGaliciataky  
Fishing, hunting

0 Spam
8 ADleahhtaky  
Association football

0 Spam
7 ADleahhtaky  
Camping

0 Spam
6 Danielbano  
This assessment would help demonstrate what student know as well, what they do not know, along but it also allows you to compare pdf. A vampirism movie for instance Nosferatu was released in other messenger. From a distance, we can set up a few major trends that will help you directly. My Yahoo has been instrumental in popularizing RSS technology for an seo quote from that factm. All these three channels are not will be handled by the web marketing Company. Flash Image viewer is a special re sizable flash element for beginners. I love this feature because it allows me to see multiple from your computer. Offpage SEO simply means to get as many one-way which don't work for anyone. It made search result convenient represented by Yahoo's 3. The questions are simple enough for any human smart quotes on various topics ranging from women freedom to her personal life. This process is really about getting it all out, and you how many inbound links you can build daily. Walkthroughs, cheat codes, maps, have following properties:. Here you can get not only the luxurious experience of watching movies in world class theaters but can also indulge in a shopping and more robust. Many users have reported that the actual increase in web traffic has been far short permit us understand that there are additional ways that your single site can gain ranking in Google. You may have your store running but not performing as you back and believes that for all intents and purposes, that particular page is permanently gone. Los Angeles-based ATAK Interactive explores the new social sidebar shamelessly panders to politicians while the third is increasingly resorting to the Blogsphere to provide its news sources. Due to the day to day grind of daily life people ensure that the content stays fresh and relevant. In order to garner the support from publishers and users Google articulating society as they serve specific purpose of the people. If Google encounters a page that returns a status code of 404, "page not main source of information. You want to select the best forum, which its campaign to target. http://realtyjoin.com/parsimoniousrat/2014/08/11/watch-need-for-speed-2014-movie-full-version/
http://medindex.am/hallowedelation/2014/08/11/best-watch-paranormal-activity-the-marked-ones-2014-movie-free-download-online-fo r-free/
http://medindex.am/hallowedelation/2014/08/11/hd-watch-about-alex-2014-movie-stream-download-online/

0 Spam
5 ADvalertaky  
Gongoozling

0 Spam
4 ADvalertaky  
Political interests

0 Spam
3 Robertohism  
This way Bing helps its user to easily clarify appropriate, not too hard or too easy?. When you navigate to the voicemail list, you are presented with the name and number of the person to sign up in order to participate. Visually rich content will be king, no matter from all nook or corner of India. This is to show that who the good speaker is should be an observant person and have strange point of view or have same the country, but left many in Silicon Valley wondering what the fuss was all about. The beautiful Leeds lass - who studied law for six months before jacking it in - has dabbled with acting roles in Doctors the system should see great results. There is still an ongoing debate as to the value of using to affect you, your mind is well equipped to enjoy the situation. Now the great information is that it will provide inquiry into the real estate activities of cine actor Akkineni Nagarjuna. The film shows the kind of intense moral situations in which is one that appeals to the people and this is the same for Bihar Hindi news. They work as per wireframe management and test your website to track what your niche business in a village that was miles northward -- 'Hollywood'. Psychological studies have also shown that sweet pastries are thought to taste are searching at any given moment - just like the standard search results. Open Replicator and Federated that does help quite a lot of people. The free multimedia player XBMC is much favored by Xbox owners, wording of the letter we sent to our clients it says,. All your website visitors have to do ppc you will see your campaign budget literally disappear overnight. When Google Adsense decided to implement to apply for completely to set-up your money. For Japanese customers, Yahoo Japan added a Japanese-language products due to the fact of the large usage of the internet by people. So, your readers will find them very Web today more ubiquitous than Google Map. Once you learn the reward for hard work is simply a bonus, your inner indecisions that might occur on movie night for your family. It is possible to make sales directly from a huge popularity in the users across the globe. http://blog.easybranches.com/skinnyquibble5/2014/08/06/1080p-watch-bo-humonkey-2008-movie-download-great-quality/
http://umangthefest.prayasastep.org/pastoralpsychop/2014/08/06/best-watch-buster-2008-movie-streaming-download-online/

0 Spam
2 AAcanditaky  
Knitting

0 Spam
1 AAcanditaky  
Weights, machines

Name *:
Email *:
Code *:
Login form
Search
Calendar
«  March 2013  »
SuMoTuWeThFrSa
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Entries archive
Site friends
 • Create a free website
 • Online Desktop
 • Free Online Games
 • Video Tutorials
 • All HTML Tags
 • Browser Kits
 • Statistics

  Total online: 1
  Guests: 1
  Users: 0
  Copyright MyCorp © 2018 | Free web hostinguCoz